Η συμβολή των εκπαιδευτικών στη θετική κινητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών αλλά και των γονέων απέναντι στο βιβλίο, στα χρόνια που τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε συστηματική επαφή με τον γραπτό λόγο και εξοικειώνονται με την ανάγνωση, είναι καθοριστική.
Γι’ αυτόν τον λόγο σάς προτείνουμε τη συνδιοργάνωση σεμιναρίου φιλαναγνωσίας στον χώρο σας:

Μαριλίτα ΧατζημποντόζηΣυγγραφέας

Δραματοποίηση των βιβλίων «Ευτυχούπολη & Επιστροφή στην ευτυχούπολη»
Μια φορά κι έναν καιρό σε μια χώρα πολύ μακρινή ζούσαν δυο παιδιά: ο Ευτύχιος και η Ευτυχούλα. Μία ήταν η αποστολή τους: να διαδώσουν το μυστικό της ευτυχίας σε όλες τις πολιτείες του κόσμου! Και το είχαν καταφέρει! Έτσι, κάθε πόλη που συναντούσαν στις περιπλανήσεις τους την ονόμαζαν ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ. Τι συνέβη όμως όταν ξαφνικά από κάποια πολιτεία χάθηκε το χαμόγελο, όταν εξαφανίστηκε το μυστικό της ευτυχίας; Πώς έγινε αυτό; Ποιος έδιωξε τον βασιλιά Ντορεμί από το παλάτι του; Ποιος κρατά στα χέρια του τον μαγικό χάρτη και τι κρύβει στο σεντούκι του ο μυστηριώδης πειρατής Μπουρμπουλήθρας;
Μία απίθανη περιπέτεια σε δύο βιβλία που μπορεί να δραματοποιηθεί και να αποτελέσει μια υπέροχη πρόταση καλοκαιρινής γιορτής.
Διαθέσιμη η θεατρική προσαρμογή των παραμυθιών κατάλληλη για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.


Πέγκυ ΦούρκαΣυγγραφέας & Εικονογράφος

Σεμινάριο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
Συντροφιά με την εικονογράφο και συγγραφέα Πέγκυ Φούρκα και με αφορμή τη σειρά παιδικών βιβλίων της, μπορείτε να διοργανώσετε ένα εργαστήρι εικονογράφησης, στο οποίο οι μαθητές μπορούν να μετατρέψουν μια ιδέα σε μια ζωγραφιά ενός βιβλίου.


Σοφία Κομηνέα & Ανδρέας ΓιοβάνοςΣυγγραφείς

Σεμινάριο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ και ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ένα σεμινάριο γεμάτο φαντασία και δημιουργία. Οι μαθητές σε αυτή τη συνάντηση θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μυθικούς χαρακτήρες με το προσωπικό τους στυλ, να εμβαθύνουν πάνω στις τεχνικές του σκίτσου και της εικονογράφησης με την καθοδήγηση του εικονογράφου Ανδρέα Γιοβάνου. Η ηθοποιός Σοφία Κομηνέα θα αφηγηθεί με τη μορφή ποιημάτων τις συναρπαστικές ιστορίες των μυθικών ηρώων.


Μάνος Σφακιανάκης, Βέρα ΑθανασίουΣυγγραφείς

Ενημέρωση για τους κινδύνους του διαδικτύου από τους συγγραφείς
Ο στρατηγός Μάνος Σφακιανάκης και η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου μιλούν σε γονείς και παιδιά για τα οφέλη και τους κινδύνους του διαδικτύου και παρουσιάζουν τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης.


Μερκούριος ΑυτζήςΣυγγραφέας

  • Λογοτεχνικό βιβλίο και παιδί: η θέση τους στο σχολείο και στην οικογένεια (για γονείς και κηδεμόνες)
  • Λογοτεχνία και εκπαίδευση: η φιλαναγνωσία στο σχολείο (για εκπαιδευτικούς)

Γιούλη ΜιγγείρουΣυγγραφέας & Ψυχολόγος

Αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Σκοπός των ομιλιών είναι η υποστήριξη και η ψυχολογική ενδυνάμωση των παιδιών, καθώς και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών από την πλευρά του εκπαιδευτικού ή του γονέα. Οι ομιλίες απευθύνονται σε γονείς και εκπαιδευτικούς και προσφέρουν βοήθεια με οργανωμένο και συγκροτημένο τρόπο (συμβουλευτική γονέων, νέων, εφήβων και ζευγαριού).

  • Ομαλή Μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό. Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό αποτελεί μια περίοδο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Τα «πρωτάκια» θα βρεθούν επιτέλους στο δημοτικό, ή αλλιώς στο «μεγάλο σχολείο»», όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν. Σε αυτή τη νέα κατάσταση καλούνται γονείς και δάσκαλοι να παίξουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας τα «πρωτάκια» να προσαρμοστούν.
  • Πειθαρχία και παιδί. Τρόποι και μέθοδοι πειθαρχίας χωρίς ακραίες συμπεριφορές, ο ρόλος της τιμωρίας.
  • Οργάνωση της καθημερινότητας. Η σωστή διαχείριση και οργάνωση του χρόνου βοηθάει τα παιδιά στην ανάπτυξη της οργανωτικότητας όχι μόνο στις σχολικές τους υποχρεώσεις αλλά και σε άλλες πλευρές της ζωής τους. Οι σωστοί τρόποι συγκέντρωσης και η αποτελεσματική μελέτη βοηθούν τα παιδιά να αποκτούν υψηλή αυτοεκτίμηση κι αυτοπεποίθηση και γενικότερα θετική στάση ζωής.
  • Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Τρόποι και προτάσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς για το πώς να μιλήσουν στα παιδιά για το σεξ ανάλογα με την ηλικία και τα στάδια ανάπτυξης.
  • Βία και επιθετικότητα στο σχολείο. Μορφές και αίτια βίας, τρόποι και μέθοδοι πρόληψης κι αντιμετώπισης, κοινωνικοποίηση-ομαδοποίηση. Τα παιδιά, λόγω απειρίας κι ανωριμότητας εξαιτίας της ηλικίας, δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, γι’ αυτό και πολλές φορές εκφράζονται με «πρωτόγονο» και καθόλου κόσμιο τρόπο.

Ρένα Ρώσση-ΖαΐρηΣυγγραφέας

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΟΝΕΑΣ; ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ! (για γονείς και κηδεμόνες)

Η συγγραφέας θα συζητήσει με τους γονείς, θα αναλύσει και θα προσεγγίσει ζητήματα που τους απασχολούν για την ανατροφή των παιδιών τους.


Γιώτα ΦώτουΣυγγραφέας

  • Αξιοποίηση της παιδικής λογοτεχνίας σε προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής (για εκπαιδευτικούς)
  • Η διαφορετικότητα μέσα από βιβλία παιδικής λογοτεχνίας σε προγράμματα φιλαναγνωσίας (για εκπαιδευτικούς)
  • Το παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο στην τάξη – προτεινόμενες δράσεις (για εκπαιδευτικούς)

Σοφία ΑνδρεοπούλουΣυγγραφέας & Ψυχολόγος

Βία στο Σχολείο: Υπάρχει Διέξοδος;

Μια συζήτηση με την ψυχολόγο Σοφία Ανδρεοπούλου, με αφορμή το παιδικό μυθιστόρημά της για τον σχολικό εκφοβισμό Πέτρος & Ράνια.
Όλο και περισσότερα παιδιά εμπλέκονται σε περιστατικά βίας – και όλο και περισσότεροι ενήλικοι νιώθουν ανήμποροι να τα βοηθήσουν.
Γιατί κάποια παιδιά εκφράζονται μέσα από τη βία;
Γιατί ένα παιδί γίνεται «στόχος»;
Τι μπορεί να κάνει το παιδί που υφίσταται βία;
Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε εμείς ως ενήλικοι;
Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα θα δοκιμάσουμε να απαντήσουμε μαζί, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούμε τον σχολικό εκφοβισμό με θετικό τρόπο. Θα μοιραστούμε εμπειρίες και πληροφορίες, θα ακούσουμε αυθεντικές μαρτυρίες παιδιών και θα ανακαλύψουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά να σπάσουν τον κύκλο της βίας.