ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΙΚΗΤΩΝ

Η 9η Βιβλιο-τρεχάλα Φιλαναγνωσίας (2019-2020) των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχει ολοκληρωθεί!

Η ανταπόκριση των σχολείων από όλη την Ελλάδα ήταν συγκινητικά θετική, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών του σχολικού έτους 2019-2020 λόγω της πανδημίας! Συνολικά πάνω από 500 τμήματα σχολείων και περισσότεροι από 10.000 μαθητές διάβασαν βιβλία των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
Ευχαριστούμε θερμά όλα τα σχολεία για τη συμμετοχή στο μαραθώνιο και ιδιαίτερα τον κάθε μαθητή ξεχωριστά που διάβασε τα βιβλία μας! Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι νικητές του μαραθωνίου αναδεικνύονται όλοι οι μαθητές, αφού τα οφέλη της φιλαναγνωσίας είναι ανεκτίμητα.

Τα τμήματα που τερμάτισαν στην 1η θέση του μαραθωνίου και κερδίζουν βιβλία αξίας 500€, επιλογής του διευθυντή του σχολείου και του υπεύθυνου εκπαιδευτικού του τμήματος, είναι:

 • Νηπιαγωγείο: 29ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
 • Α’ Τάξη: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥΔΡΟΥ ΛΕΣΒΟΥ – Α1
 • Β’ Τάξη: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Β1
 • Γ’ Τάξη: 67ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Γ1
 • Δ’ Τάξη: ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΠΩΝ – Δ1 & Δ2 (το έπαθλο θα δοθεί εξ’ ημισείας στα 2 τμήματα)
 • Ε’ Τάξη: 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ – Ε2
 • Στ’ Τάξη: 3/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΡΜΑΣ ΠΕΛΛΑΣ

Τα 10 τμήματα που κέρδισαν βιβλία αξίας 150€ για τους μαθητές κατόπιν κλήρωσης είναι:

 • 71o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
 • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ – Ε1
 • 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΕΠΑΝΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
 • 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΊΟΥ - Γ1
 • 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΛΜΥΡΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
 • 7o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΣΤ1
 • 15ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
 • 26ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
 • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΟΝΕΡΙΟΥ -ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟΥ – Β1
 • 13o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Οι νικητές της προαιρετικής δράσης ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ – ΨΙΧΑΤΟΣΤ θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα σχολεία για τη συμμετοχή και την προσπάθεια!


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ διοργανώνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για ένατη συνεχόμενη χρονιά με τίτλο «Βιβλιο-τρεχάλα Φιλαναγνωσίας».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό), αποτελεί διαγωνισμό, ο οποίος διαρκεί από την 1/11/2019 έως τις 31/3/2020 και φέτος είναι αφιερωμένο στη σωστή διατροφή.
Το πρόγραμμα διενεργείται στο πλαίσιο της Eυέλικτης Zώνης και των Καινοτόμων Δράσεων Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αγωγής, Υγείας και Φιλαναγνωσίας και εστιάζει στις εξής θεματικές ενότητες: αθλητισμός, αξίες της ζωής, άτομα με ειδικές ανάγκες, αυτισμός, διατροφή, διαφορετικότητα, δύναμη της προσφοράς, ιστορία, κοινωνία, κοινωνική συμπεριφορά, οικογένεια, οικολογία, περιβάλλον, παιδικές ανασφάλειες, πόλεμος και ειρήνη, πολιτισμός, στοματική υγιεινή, σχολική ζωή, φιλαναγνωσία, φιλιά.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

 • καλλιέργεια του πνεύματος φιλαναγνωσίας των μαθητών
 • συμμετοχή στις Καινοτόμες Δράσεις που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας
 • δημιουργική έκφραση των μαθητών
 • ενημέρωση των μαθητών για σύγχρονα κοινωνικά θέματα
 • γνωριμία των μαθητών με σημαντικά έργα βραβευμένων συγγραφέων
 • συναντήσεις των μαθητών με καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς
 • έμπρακτη ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών

Διαδικασία προγράμματος

 1. Δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα.
  Η συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται ανά τμήμα. Το κάθε τμήμα συμπληρώνει τα στοιχεία του στη φόρμα συμμετοχής που θα βρει εδώ. Η δήλωση συμμετοχής μπορεί να πραγματοποιηθεί έως τις 31/1/2020.
 2. Ανάγνωση βιβλίων.
  Οι μαθητές κάθε τμήματος καλούνται να διαβάσουν τουλάχιστον ένα από τα βιβλία που παρουσιάζονται στη συνέχεια.
 3. Υλοποίηση δράσεων φιλαναγνωσίας.
  Το κάθε τμήμα θα χρειαστεί να υλοποιήσει συνολικά τρεις δράσεις φιλαναγνωσίας με αφορμή τα βιβλία που διάβασε, συμπληρώνοντας το φυλλάδιο με τις δράσεις φιλαναγνωσίας που θα κατεβάσει και θα εκτυπώσει από εδώ. (Το φυλλάδιο μπορεί να εκτυπωθεί έγχρωμο ή ασπρόμαυρο και να συμπληρωθεί με οποιοδήποτε είδος γραφικής ύλης. Εντός του φυλλαδίου παρουσιάζονται αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την υλοποίηση των δράσεων.) Εναλλακτικά, αντί για την εκτύπωση του φυλλαδίου, οι δράσεις μπορούν να γίνουν σε απλό χαρτί Α4 στο οποίο θα αναγράφονται ευκρινώς το είδος της δράσης και το βιβλίο με αφορμή το οποίο γίνεται η δράση. Οι μαθητές μπορούν να εργαστούν είτε ομαδικά είτε ατομικά. Σε περίπτωση ατομικής εργασίας, το κάθε τμήμα θα πρέπει να επιλέξει ένα φυλλάδιο που θα το εκπροσωπήσει στον δια­γωνισμό. Προαιρετικά, το κάθε τμήμα μπορεί να υλοποιήσει μια έξτρα δράση διατροφής που θα βρει στο ίδιο φυλλάδιο.
 4. Υποβολή φυλλαδίου δράσεων φιλαναγνωσίας.
  Το κάθε τμήμα θα πρέπει να υποβάλει ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ (δηλαδή η καθεμία από τις τρεις δράσεις θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μία φορά).
  Για την υποβολή του φυλλαδίου των δράσεων, ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός ακολουθεί δύο βήματα:
  1. Κάνει κλικ εδώ ώστε να συμπληρώσει τα στοιχεία του στη φόρμα υποβολής δράσεων.
  2. Ανεβάζει το φυλλάδιο των δράσεων στο αντίστοιχο πεδίο σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρονται στον παραπάνω σύνδεσμο έως τις 3/5/2020.
 5. Αξιολόγηση δράσεων φιλαναγνωσίας.
  Η αξιολόγηση των δράσεων θα γίνει από κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς-συγγραφείς, οι οποίοι θα βαθμολογήσουν τα τμήματα με κριτήρια τη δημιουργική έκφραση, την πρωτοτυπία των μαθητών και τη συνεπή ανάγνωση των βιβλίων.
  Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι:
  Μερκούριος Αυτζής, συγγραφέας - εκπαιδευτικός (μάστερ λογοτεχνίας [MsL]),
  Γιώργος Κατσέλης, συγγραφέας - εκπαιδευτικός,
  Ιωάννα Μπαμπέτα, συγγραφέας - Πρόεδρος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς,
  Έλενα Χ. Στανιού, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - νηπιαγωγός - συγγραφέας,
  Χρυσάνθη Τσιαμπαλή, συγγραφέας - παιδαγωγός,
  Μαριλίτα Χατζημποντόζη, συγγραφέας - φιλόλογος - καθηγήτρια δραματικής τέχνης.

  Η δράση διατροφής δεν επηρεάζει την συμμετοχή και αξιολόγηση των συμμετεχόντων στις τρεις βασικές δράσεις της 9ης «Βιβλιο-τρεχάλας». Η αξιολόγηση της παρούσας δράσης γίνεται ξεχωριστά και, αντιστοίχως, τα τμήματα που συμμετέχουν σε αυτή θα κερδίσουν ειδικά δώρα.

Τι κερδίζουν τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα;

Για κάθε τάξη πανελληνίως, το τμήμα με τον μεγαλύτερο βαθμό θα λάβει το μεγάλο βραβείο. Συγκεκριμένα, καθένα από τα επτά τμήματα που θα νικήσουν θα κερδίσει βιβλία αξίας 500 €, ενώ οι μαθητές του θα λάβουν έπαινο. Επιπλέον, κατόπιν συνεννόησης, τα τμήματα αυτά θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν ηλεκτρονικά τον αγαπημένο τους συγγραφέα μας.
Όλα τα τμήματα που θα δηλώσουν συμμετοχή θα λάβουν τον Ιανουάριο αναμνηστικό δίπλωμα για την τάξη, βεβαίωση συμμετοχής και αναμνηστικά δωράκια για τους μαθητές και για τον εκπαιδευτικό, ενώ δέκα από αυτά -έπειτα από κλήρωση- θα κερδίσουν βιβλία αξίας 150 €.
Για την έξτρα δράση διατροφής, όλα τα τμήματα θα λάβουν ένα δώρο-έκπληξη και δέκα από αυτά που υλοποιήσουν την δράση θα λάβουν -κατόπιν κλήρωσης- ποικιλία ψωμιών και αρτοποιημάτων, ενώ 7 νικητές της εν λόγω δράσης θα κερδίσουν το ψωμί τοστ της χρονιάς και ένα τραπέζι πινγκ πονγκ για το σχολείο.
Οι νικητές θα ανακοινωθούν μέσα στον Απρίλιο του 2020 στο www.psichogios.gr.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΔΩΡΩΝ

Οι Έλληνες συγγραφείς, τα βιβλία των οποίων συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι διαθέσιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για μια δημιουργική συνάντηση με τους μαθητές έπειτα από συνεννόηση με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ (τηλ.: 210.2804852, e-mail: pr@psichogios.gr).

Υπεύθυνη επικοινωνίας για το πρόγραμμα «Βιβλιο-τρεχάλα Φιλαναγνωσίας»:
Ελένη Βαζούρα, e-mail: evazoura@psichogios.gr, τηλ.: 210.2804847, φαξ: 210.2819550.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
Θα περιμένουμε με χαρά τις συμμετοχές σας!